x

Varaa majoitus

x

Tee pöytävaraus

Valitse ravintola

Asia Hullu Poro Bistro Ämmilä Pihvipirtti Wanha Hullu Poro Kammi
x

Varaa ohjelma

Loading...
x
[tiketti-feed]

Seitakivi

Seitakivi

missä tontut, ihmiset, maahiset ja muu metsän kansa elävät sulassa sovussa toisiaan kunnioittaen ja auttaen.

Seitakivi

Tonttulassa sijaitseva Seitakivi perustuu lastenkirjaan Keltanuttuinen Tonttu ja Seitakiven Salaisuus. Tarinan mukaan Ukko- ylijumala lähetti Lapinmaahan viisauden kiven Seidan ja sen tehtävänä on vartioida tasapainoa kaikkien sen asukkaiden kesken. Seitakivi on maahisten salainen valtakunta, joka koostuu 23 erilaisesta maahis- ja tonttuaiheisesta elämyksestä Seitakiven salaiseen maailman pääset tutustumaan Tottulan ohjatuilla retkillä.

Seitakivi

Tonttulassa sijaitseva Seitakivi perustuu lastenkirjaan Keltanuttuinen Tonttu ja Seitakiven Salaisuus. Tarinan mukaan Ukko- ylijumala lähetti Lapinmaahan viisauden kiven Seidan ja sen tehtävänä on vartioida tasapainoa kaikkien sen asukkaiden kesken. Seitakivi on maahisten salainen valtakunta, joka koostuu 23 erilaisesta maahis- ja tonttuaiheisesta elämyksestä Seitakiven salaiseen maailman pääset tutustumaan Tottulan ohjatuilla retkillä.

Seitakivi

Seitakivessa tontut, ihmiset, maahiset ja muu metsän kansa elävät sulassa sovussa toisiaan kunnioittaen ja auttaen. Tervetuloa ihmeellisen Seitakiven salaisuuksien maailmaan!

Tonttulassa sijaitseva Seitakivi perustuu lastenkirjaan Keltanuttuinen Tonttu ja Seitakiven Salaisuus. Tarinan mukaan Ukko- ylijumala lähetti Lapinmaahan viisauden kiven Seidan ja sen tehtävänä on vartioida tasapainoa kaikkien sen asukkaiden kesken. Seitakivi on maahisten salainen valtakunta, joka koostuu 23 erilaisesta maahis- ja tonttuaiheisesta elämyksestä
Seitakiven salaiseen maailman pääset tutustumaan Tottulan ohjatuilla retkillä.

Hiljaa, oikein hiljaa Tonttulan polkuja Piiloa kohti astuessasi, voit kuulla ihmeellisen korvia hellivän äänen. Se tulee Maahisten salaisesta valtakunnasta.

Näet suuren kiven, minkä päällä on joskus kauan sitten kasvanut jättiläiskuusi. Kuusesta jäljellä olevan vanhan kannon sisällä on AVARITIN pesä. Siellä asusteleva suuri Avaritti vahtii tarkoilla silmillä kaikkia Seitakiveä lähestyviä. Satojen vuosien ajan ovat kuusen juuret kiinnittyneet kiven halkeamiin.
Olet saapunut Seitakivelle.

Sen järkälemäinen ovi aukeaa narahtaen. Astu rohkeasti sisään, kohtaat jotain ennenkokematonta ja jännittävää. Olet ensimmäisen kerran maahisten maanalaisessa valtakunnassa, missä tontut, ihmiset, maahiset ja muu metsän kansa elävät sulassa sovussa toisiaan kunnioittaen ja auttaen.

Lappilaiset

Erityisesti täällä Lapissa, missä on aina ollut runsaasti maahisia, on ihmisten ja näiden kahden erilaisen asukkaan yhteiselo ollut elintärkeää. Tontut ovat tukeneet ja maahiset auttaneet lapin ihmisiä porojen hoidossa ja ravinnon etsimisessä. Vuosituhansien ajan kaikessa elämässä selviämisessä.

Risu-Bändi

Erityisiä ovat risumaahiset, jotka säveltävät mitä eriskummallisimpia sävellyksiä. Kuten huomaat, on MAMAMA (=risuäitimaahinen) poikineen jopa perustanut oman orkesterinkin. Maahisten suosikkisoitin pajupilli on tällä kertaa saanut väistyä, kun korvia hivelee uusin teos

Tonttujen keittiössä

Tonttujen keittiössä on aina täysi touhu päällä. On kilinää ja kalinaa. Puiden rätistessä takassa ja hellassa kokoontuu koko tonttuperhe yhteisiin hetkiin tulevia suunnittelemaan. Yhdessä pussitetaan jauhot, keitellään puurot ja leivotaan leipäset, joista toisinaan tietysti osansa saa myös yläpuolen maahisten perhekunta.

Maahisten karjaa

Seitakivi on varsinaista maahisten eli maanalaisten asukkaiden valtakuntaa. Pieniä kun ovat, ovat heidän karjansakin, porot ja lehmät myös pienikokoisia. Niin Seitakiven kuin muidenkin maanalaisten asumustojen maahisilla on tarkat tavat ja säännöt, samat sukupolvelta toiselle. Kuri ja järjestys luovat turvallisen ja rauhallisen ilmapiirin.

Pajahisten paja

Pajahiset eli pajassa työskentelevät maahiset ovat aina pajamaahisten jälkeläisiä. Heidän käsissään syntyy niin kengät ihmisten hevosille kuin taotut reikelit ym. tonttujenkin tarpeisiin. Yhteistyötä!

Ompelimo

Ompelimossa vanha ja vähän uupunut isoisoisoäiti Maan kutoo Rumpsin sisaren KERTIN ja tämän veljen REPSIN kanssa kankaat, verkkopussit ym. kaikki maahisten tarvitsemat asusteet ja tarvikkeet.

Maahisten keittiö

Keittiökarjaa paimentaa Lonkin tytär LII. Niin omavaraisia maahiset ovat, että louhivat kiven seinämistä oman vuorisuolansa. Keittiössä pikkupoika Vert näyttäisi ratsastavan jättiläishiirellä, mutta jos muistat vielä, maahisten maailmassa ei kaikki ole sitä miltä näyttää. Tämä hiiri on oikeasti isoveli KUOPS, joka leikkii muotonsa muuttaneena Vertin kanssa.

Rumps itte

Seitakiven maahisia hallitsee isäntä RUMPS. Perhekunta on suuri. Lapsia, vaimoja, mummoja, sisaruksia. Rumps tietää ja tuntee kaikki salaisuudet. Esimerkiksi miten muututaan muurahaiseksi, hämähäkiksi tai jättitoukaksi. Tai jopa ihmiseksi maan päällä. Miten löydetään kultasuonet, parannetaan sairaat eläimet tai haistetaan runsaimmat hillasadot.

Vaimot

Maahisisännällä on aina kaksi vaimoa. Niin Rumpsillakin. Vanha vaimo LONK ja nuori sulotar PAPS. Työnjako maahisvaimoillakin on selvä. Lapsia on molemmilla ja kaikkia rakastetaan hellästi aivan yhtä paljon. Lonk keittää ruoat, nylkee linnut, siivoaa, puunaa ja huolehtii kaikesta keittiössä.

Peräpeikko

Suuri hurjan oloinen Perä-peikko on maahisten perheen jäsen. Eräänä päivänä kauan sitten Rumps löysi sen eksyneenä ja nääntyneenä metsän syvyyksistä. Maahisten perhe otti tämän heikon peikon luokseen, ruokki ja hoiti kuntoon. Ja siitä päivästä lähtien peikko on tästä kiitollisena toteuttanut kolikon heittäneiden toiveet.

Lapset

Maahislasten lempipaikka on tietysti oma kolo. Lastenhuoneen risupesässä tuhisevat kaksoispojat TEPS ja HEPS. Kivilinnan rakentelija HERT rakastaa sammaltikkariaan. Jotain on nyt huonosti KURT-pojalla, joka ryömii pikkukäytävää äiti-Papsin luo.

Sulotar Paps

Rumpsin uusi vaimo nuori ja kaunis PAPS lepäilee usein divaanillaan itseään peilistä ihaillen ja hunajaansa maistellen. Hän, aivan kuten kaikki muutkin maahiset, rakastaa kauniita esineitä, kristalleja ja erityisesti juhlia. Niitä vietetäänkin usein maahisten parissa tanner tömisten. Tällöin paikalle saapuu monesti kaukaisiakin sukulaisia, jopa Saanatunturin kupeesta saakka. Nyt siis tiedät, että jyrinä ja jytinä, jota täällä lapinmaassa toisinaan voit kuulla, ei olekaan maanjäristystä, vaan maahisten iloisia karkeloita.

Suloinen Paps on varsinainen lumotar. Sen on huomannut myös seinän vieressä haaveileva Rumpsin aikapoikaveli HÖMS.

Sauna

Maahisten perhe on erittäin tarkka puhtaudestaan, vaikka usein toisin on kuviteltu. Maan alla kun asuvat, sauna on heille hyvin tärkeä ja pyhä paikka. Siellä ei riehuta eikä temppuilla. Pesusta huolehtii isoäiti MART. Hän pesee ja harjaa kaikki pikkumaahiset tarkasti ja huolella. VIKS, TUIS, HOST, TÖPS ja REKS saavat kunnon vaahtopesun kerran viikossa. Puhtoisia kaveruksia istuu saunan orrella jo kaksi veljestä MIKS ja HANK.

 

Isoveli Kenk

Isoveli KENK paistaa jo pyyhkeeseen kääriytyneenä maahisten rakastamaa omatekoista hillapötköä. Tämän superhyvän makkaraa muistuttavan herkun resepti on salaistakin salaisempi. Sen kuitenkin olemme saaneet tietää, että siihen tulee paljon hunajaa sekä hilla-marjoja. Siis tosi makea makkara.

Jäämeren serkut

Maahisten kerroksessa voit tavata myös vierailulla olevat norjalaiset peikot eli maahisten jäämeren serkut. Kun Norjan raja on niin lähellä Lappia, tulevat nämä villikot usein vierailulle maahisten perheeseen.

Taru koira

Ja eihän maahisten asumusto ilman kunnon vahtia voisi olla. Siitä huolehtii Taru – Koira söpöine pentuineen.

 

Aarre

Oikein syvällä kiveen louhitussa salaisessa kolossa, missä susi- ja kettuemot pentueineen vahtivat, voit nähdä maahisten kalleimmat aarteet. Arkun täydeltä kultakimpaleita, jalokiviä ja helmiä. Maahiset ovat kautta aikojen olleet tunnettuja aarteenetsijöitä. Hyvän hajuaistinsa avulla ei kullan löytäminen täältä Kittilän runsailta malmiesiintymisalueilta ole heille lainkaan vaikeaa.

Hiisi

Taakse vilkaistessasi näet mustan ärhäkän otuksen. Hiisihän se siinä vahtii myös salaista aarrekammiota. Katsoa näitä kalleuksia saa, mutta varothan sormen päälläsikään hipaisemasta niitä, sillä ulvonnan herättäminä paikalle saapuvat maahiset eivät enää olekaan lainkaan lempeitä ja ystävällisiä.

Puutyöpaja

Seitakiven tontuilla on monia touhuja. On pestävä pyykkiä, ommeltava vaatteita, hoidettava kanoja, lampaita, possuja ja lehmiä. Lahjapajassa on tontuilla niin kova touhu, että ihan väkisin välistä tulee unikin.

Iso Vanha Tonttu

Iso vanha tonttu on ainoa, joka saa pyörittää arvokasta kasmasiinia – puimakonetta, jolla jyvät erotetaan akanoista. Ja eikun jyvät pusseihin ja keittiön puolelle suoraan luukusta.

Korvat

Oikein tarkkaan kun katsot ympärillesi, voit nähdä seinienkin elävän. On monenlaista tonttua, jalanjälkiä ja korviakin, jotka kuulevat pienenkin kuiskauksen. Kaikkein tarkkasilmäisimmät löytävät seinälle piiloutuneen Keltanuttuisen Tontunkin. Iloinen keijuparvikin voi yht’äkkiä lennähtää ohitsesi.

Jäähyväiset jätettyäsi ulos mennessäsi voit vielä vilkuttaa iloisille pienille puumajassaan asuville Menninkäisille.

Seitakiven salaiseen maailman pääset tutustumaan Tonttulan ohjatuilla retkillä.

Seitakiven maahisperhe

MAMAMA  Risuäitimaahinen
RUMPS  Isäntä maahinen
LONK Vanha vaimo maahinen
PAPS Uusi vaimo
LII Lonkin tytär
VERT Papsin poika
KUOPS Papsin poika (hiiri)
MAAN  Isoisoisoäiti
KERT Rumpsin sisar
REPS Rumpsin veli
TEPS & HEPS Papsin kaksoispojat  (nukkuvat pesässä)
HERT Papsin tytär
KURT  Papsin poika  (tunnelissa)
HÖMS Rumpsin aikapoikaveli
MART Isoäiti (pesee lapsia)
KENK  Isoveli  (lonkin poika, paistaa hillapötköä)
MIKS & HANK  Papsin poikia  (orrella)
VIKS, TUIS, HOST, TÖPS, REKS  Papsin poika (padassa)

 


TEKIJÄT JA TOTEUTTAJAT
Päävastuu: Päivikki Palosaari / Hullu Poro
Ideointi ja tarinan käsikirjoitus: Marja Färlin
Sisustus ja somistus: Marja Färlin
Maahisperhe: Marja Färlin
Valosuunnittelu ja toteutus: Marja Färlin
Ulkoasu ja sisäosan taiteelliset rakenteet: Kimmo Takarautio
Maalaustyöt: Kimmo Takarautio
Kirvesmiestyö ja betonikuvanveisto: Virgilijus Miniotas
Äänitoteutus: Jarmo Hujanen / Hullu Poro

Seitakivi valmistui vuonna 2018, mutta sen avajaisia vietettiin syksyllä 2019. Seitakivi on rakennettu kahteen kerrokseen, jossa yläkertaa hallitsevat maahiset ja alakertaa tontut. Molempiin kerroksiin on rakennettu erinäisiä huoneita, jossa kuvataan maahisten ja tonttujen lempiaskareita. Seitakivellä on myös äänitehosteet, jotka saavat kiven puhumaan ja soittamaan musiikkia. Seitakiven sisällä olevat yksityiskohdat ovat kaikki käsintehtyjä.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24

1. Kahvila & Ravintola Tonttula / Vastaanotto

Tonttulassa on ikuinen joulu. Sen huomaa heti astuttuaan sisään Tonttulan päärakennukseen.

Kahvila & Ravintola avoinna päivittäin klo 10 – 16.

Lisätietoja

 

2. Hotelli Taivaanvalkeat

Hotelli Taivaanvalkeissa on Lapintuoksuista ylellisyyttä. Persoonalliset ja viihtyisät huoneet henkivät talon kotoisaa, lämpöistä tunnelmaa. Sisustuksessa on hyödynnetty paljon esimerkiksi ryijyjä ja raanuja.

Lisätietoja

3. Country House

Viihtyisä ja tunnelmallinen erillinen Country sopii pienemmän ryhmän majoitustilaksi.

Lisätietoja

4. Tontun Tupa

Tontun Tuvalla majoitut mukavasti omassa rauhassa.

Lisätietoja

5. Aurora Pyramidit

Vietä ylellinen yö Aurora Pyramideissä.

Pyramidit tuovat luonnon voimien tasapainoa ja energiaa yöpyjälle. Ne valjastavat ja kanavoivat revontulien ikiaikaisen voiman, jota voit ihailla pyramidin lasikaton alla.

Lisätietoja

 

6. Tonttujen aitat

Parkkipaikan lähettyvillä on kolme ihanaa aittaa, jotka on sisustettu ”Tonttumuseoiksi”, ne avataan joka aamu, kun Tonttula on auki asiakkaille ihastelun kohteeksi.

Lue lisää

7. Rantasauna

Perinteinen, hirsinen rantasauna on alunperin vanha tukkilaiskämppä. Rantasauna on hirsineen siirretty Pallasselän savottakylästä 1995. Se sijaitsee Ounasjoen rantatörmällä Tonttulan Elämyskylän maalaismiljöössä. Saunan lauteille mahtuu jopa 15 saunojaa kerralla ja suuri puukiuas antaa lempeät löylyt.

Lue lisää

8. Rantariihi

Saunan viessä olevassa rantariihessä on mukava jatkaa iltaa takkatulen ääressä nauttien vilvoittavat juomat tai jopa ruokailla. Se toimii myös viihtyisänä pukutilana saunan pienen takkahuoneen lisäksi. Tunnelmallisesta riihestä avautuu kaunis jokimaisema.

Lue lisää

9. Temppeli

Tonttulan sympaattinen temppeli sijaitsee Tonttulan Elämyskylän pihapiirissä johon kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa!

Häät, kihlajaiset, muistotilaisuudet, ristiäiset, nimiäiset suunnitteilla? Ota ihmeessä yhteyttä Hullu Poron myyntipalveluun ja suunnitellaan yhdessä mieleenpainuva tilaisuus teille.

Lue lisää

10. Sepän paja

Tervetuloa tutustumaan uuteen Wanhan ajan tyyliin tehtyyn Sepän pajaan.
Tiedätkö mitä kaikkea näillä työkaluilla ja tavaroilla on ennen vanhaan tehty?

Tonttulan tarinasta voit luke lisääKeltanuttuisen Tontun tarina- sekä Keltanuttuinen Tonttu ja Seitakiven salaisuus -kirjoista! Voit ostaa molemmat Tonttulan kahvilasta tai tilata verkkokaupasta www.hulluporo.fi/webshop

11. Hiisi

Metsähiidet asuvat synkän metsän keskellä Hiitolassa, jossa niitä hallitsee itse päähiisi. Hiidet piileskelevät hiidenlinnoissa, jotka ovat ihmisten silmissä vain kivikasoja. Hiiden asumukseksi sen paljastaa kuitenkin iso miekka, joka on asetettu ovenpieleen. Vedessä räyhänhenkiä hallitsee Vesihiisi, joka kiusaa kalastajia. Maahiidet puolestaan asustavat maahisten asumusten läheisyydessä.

Lue lisää Keltanuttuinen Tonttu ja Seitakiven salaisuus -kirjasta! Voit ostaa sen Tonttulan kahvilasta tai tilata verkkokaupasta www.hulluporo.fi/webshop

 

12. Tonttupolku

Elämysmetsän piiloissa tontut puuhastelevat omia juttujaan. Onnekas kulkija löytää tontun tuvan tai piilonkolon. Polku johdattaa vieraan tonttumaailman salaisimpaan paikkaan, Tonttulan Piiloon.

Lue lisää

13. Tonttulan Piilo

Elämysmetsän polku johdattaa vieraat tonttumaailman salaisimpaan paikkaan, Tonttulan Piiloon.

Tonttulan Piilossa sijaitsee Piparkakkutalo, Tonttukoulu ja Tiedon Tupa

Lue lisää

*Tämä on loistava paikka napata kuva – jaa muistosi #elvesvillage, jotta voimme nähdä ihanat kuvasi!

14. Seitakivi

Tonttulan polkuja Piiloa kohti astuessasi, näet suuren kiven, minkä päällä on joskus kauan sitten kasvanut jättiläiskuusi.

Seitakiven järkälemäinen ovi aukeaa narahtaen. Astu rohkeasti sisään, kohtaat jotain ennenkokematonta ja jännittävää.

Lue lisää

*Tämä on loistava paikka napata kuva – jaa muistosi #elvesvillage, jotta voimme nähdä ihanat kuvasi!

15. Karhutuoli

Seilori-Seppä Tontun tekemä Karhutuoli seisoo majesteetillisen näköisenä sammaleisessa metsämaassa. Pyhänä ja palvottuna pidetyn eläimen piirteet ovat kuin oikean otson, ja karhun syliin on hyvä upota istumaan. Penkki tuntuu ensi alkuun hieman kovalta takapuolen alla, mutta hetken päästä tuntuu kuin tuolia pehmustaisi paksu pehmytkarvainen tyyny. Istujalle tulee myös turvallinen olo, onhan hän nyt metsän valtiaan ja kuninkaan, karhun, syleilyssä.

Lue lisää Keltanuttuinen Tonttu ja Seitakiven salaisuus -kirjasta! Voit ostaa sen Tonttulan kahvilasta tai tilata verkkokaupasta www.hulluporo.fi/webshop

*Tämä on loistava paikka napata kuva – jaa muistosi #elvesvillage, jotta voimme nähdä ihanat kuvasi!

16. Joulupukin menopelit

Joulupukin menopelit

Höperökopteri, Petterin reki, 200 vuotta vanha pyörä ja lahjareki

 

17. Pulkkamäki

Sinulla on mahdollisuus leikkiä ja touhuta Tonttulan elämyskylässä.

Pihalta löydät pulkkamäen. Pulkat ja muut laskuvälineet löydät pulkkamäen vierestä ja ne ovat vapaassa käytössäsi. Tarkistathan, ettei edessäsi ole muita ihmisiä tai esteitä ennen kuin lasket alas.

18. Potkukelkat

Potkukelkka soveltuu kahdelle. Toinen istuu ja toinen ohjaksiin.

Voit kulkea potkukelkalla esimerkiksi Tonttulan pihalta Tonttulan piiloon ja takaisin. Kokeile hauskaa tapaa liikkua paikasta toiseen.

19. Seiniaitta

Seiminäyttelyn löydän Tonttulan navetasta

20. Lampaat

Tonttulan Päkäpäät eli Äiti-Päkä ja kaksoset arkajalka Nipsu ja villikkompi Nöpsö rakastavat ruokaa. Lampaiden lempiruokaa on maitohorsma, leipä, juurekset, eritoten porkkana.

Lue lisää

21. Porot

Poro on puolivilli arktisen alueen kotieläin, jota arvostetaan Tonttulassa suuresti.

Tonttulan mailla on suuri poroaitaus, jossa kotiporot laiduntavat ja josta niiden apua saa tarvittaessa nopeasti, kun kyseessä on tavaroiden tai tonttujen kuljettaminen pitempien matkojen taakse.

Lue lisää

22. Revontulikota

Kaksi kerroksinen Revontulikodassa on mahdollisuus yksityisiin tilaisuuksiin, syntymäpäiväjuhliin, hääjuhliin, yritystilaisuuksiin ja virkistäytymiseen.

Revontulikodan alakerran lämmöstä löydät tulipaikan ja pöydät 40 henkilölle.

Kodassa on lattialämmitys ja wc-tilat

Read more

23. Grillikota

Majoittujien käytössä on veloituksetta pihapiirin tulistelukota.

24. Ihmisten seita

Ihmisten seita vartioi vettä Tonttulan pihamaalla. Ylijumalan mukaan Ukoksi nimetty seita oli puinen koristeellinen paalu, jonka puussa oli niin monta vuosirengasta, että vaikka niitä kuinka yritti laskea, eivät ne koskaan loppuneet.

Lue lisää Keltanuttuinen Tonttu ja Seitakiven salaisuus -kirjasta! Voit ostaa sen Tonttulan kahvilasta tai tilata verkkokaupasta www.hulluporo.fi/webshop

*Tämä on loistava paikka napata kuva – jaa muistosi #elvesvillage, jotta voimme nähdä ihanat kuvasi!