x

Varaa majoitus

x

Tee pöytävaraus

Valitse ravintola

Asia Hullu Poro Bistro Ämmilä Pihvipirtti Kammi
x

Varaa ohjelma

Loading...
x
[tiketti-feed]
Veitsiluodon (nykyinen Stora Enso) työnjohtaja halusi kaupata Päivikille savottamiesten kämppäkylän rakennuksia Pallastunturin kainalosta. Elettiin vuotta 1992. Päivikki teki tarjouksen ja hirret vaihtoivat omistajaa.

Samana talvena huhtikuun hangilla kevätauringon paisteessa aloitettiin rakennusten purkutyöt. Metsureiden kämppä purettiin alkuperäisellä paikallaan. Hirret numeroitiin purkujärjestyksessä ja laudat purettiin ja niputettiin poissiirrettäviksi. Kaikki kerättiin tarkoin talteen, vanhoja ikkunoita ja saunan kiuasta myöten.

Hirret kuljetettiin tänne Könkäälle Ounasjoen varrelle johon se rakennettiin samaan muotoon kuin se oli aikaisemmin metsässä ollut. Osassa rakennuksessa on uusittu puuosia, mutta hirret on veistetty kirveellä niin kuin ennen aina tehtiin, jotta vanha tyyli säilyisi.

Kämppäkylään ei kuulunut näin montaa rakennusta vaan täällä paikan päällä on rakennettu lisää vuosien varrella. Puretuista hirsistä suunniteltiin Taivaanvalkeat, elämyskeskus. Taivaanvalkeat nimi on lappilainen nimitys revontulille.

Taivaanvalkeiden päärakennus kasattiin ja rakennettiin vuosina 1994 – 1995 ja kalustettiin talonpoikaisantiikilla ja somistettiin Suomalaisten naisten ja miesten käsitöillä ja tarve-esineillä. Päivikin kummitäti kutoi räsymatot vanhalla mallilla ja verhot ja sängynpeitot hankittiin vanhojen mallien mukaisina. Avajaisia vietettiin elokuussa 1995. Taivaanvalkeiden päärakennus on remontoitu kesällä 2014.

Taivaanvalkeat rakennettiin Ounasjoen rannalle Könkäänkylään, Päivikin lapsuuden heinäpelloille kotikylän maisemiin. Päivikin muistoissa aurinko paistoi aina ja joen vesi oli lämpimämpää kuin miltä se nykyään tuntuu. Näissä muistoissa oli turvallinen lapsuus, johon liittyi yhdessä tekemisen onnea, isovanhempien rakkautta ja lasten iloisia leikkejä. Nämä olivat innoitus tehdä paikka, missä ihmiset kokevat mummolanmakuisia elämyksiä ja kokevat mielensä rauhoittuvan.

Pihapiirissä on rantasauna, oma temppeli, hevostalli, aittoja ja riihiä. Taivaanvalkeiden piha on puhutteleva sekä kesällä, että talvella, koska rakennukset sijaitsevat kauniin Ounasjoen rannalla, peltojen keskellä, kukkaketojen ympäröimänä. Talvella aukea pihapiiriä valaisevat ainoastaan revontulet, kuutamo, tähtitaivas, ulkotulet ja hämärät pienet jouluvalot.

Tonttula-rakennus on ollut olemassa v. 1999 lähtien. Pääasiassa järjestämme täällä illallisia, juhlia, jouluryhmille joulupukin tapaamista, jopa latotansseja yläkerrassa. Tässäkin on mahdollisuus moneen tapahtumaan.

Vuonna 2005 tammikuun kovilla pakkasilla syttyi Taivaanvalkeiden Tonttulassa tulipalo. Sähköviasta alkunsa saanut tulipalo tuhosi Tonttulan rakennuksen täysin. Toukokuussa 2005 aloitettiin jo uuden ja entistä ehomman Tonttulan rakentaminen, ja uusi Tonttula valmistui lokakuussa 2005.