x

Varaa majoitus

x

Tee pöytävaraus

Valitse ravintola

Asia Hullu Poro Bistro Ämmilä Pihvipirtti Kammi
x

Varaa ohjelma

Loading...
x
[tiketti-feed]

Seitakiven historia

Tonttulan seitakiven tuhatvuotinen historia on kehittynyt näin

Luonnon taikaväki ja ihmiset elivät tuhansien vuosien ajan sopusoinnussa paratiisinomaisessa maailmassaan. Kaukana karussa pohjolassa, puhtaiden vesien rannoilla oli portti aivan uudenlaiseen maailmaan, Tonttulan Piiloon. Tonttulan Piilossa ihmiset, tontut, shamaanit ja maahiset elivät ikuisuuksia sopusoinnussa ja harmoniassa, kunnes ihmisten eripuraisuus ja sotaisuus sotki harmonian.

Ukko -ylijumala päätti poistaa ihmiset tuhanneksi vuodeksi pois Tonttulan Piilosta, kunnes oppisivat olemaan. Tuhannen vuoden kuluttua ihmisille annettaisiin uusi mahdollisuus päästä osaksi Tonttulan monimuotoisuutta, ja niin tapahduttua lupasi Ukko- ylijumala tiputtaa uuden Seidan Tonttulan maille ystävyyden kunniaksi.

Ukko-ylijumala seurasi ihmisten touhuja tuhannen vuoden ajan. Aikojen saatossa ihmiset unohtivat taian, luonnon ihmeet ja entisen yhteisen elämän. Ihmisten elämä vaikutti menevän vain huonompaan suuntaan. Oli sotaa ja eripuraa. Unohduksen myötä, myös usko tonttuihin ja muihin taikaväkeen hiipui hiipumistaan – vain kaikkein pienimmät, ihmislapset säilyttivät uskon.

Ihmiset alkoivat kaikesta eripurastaan huolimatta vihdoin arvostaa rauhaa, ja sukupolvi toisensa jälkeen muutti ihmisiä rakastavammiksi ja lempeämmiksi omille lapsilleen. Myös luontoa alettiin jälleen kunnioittaa. Asuminen betoniviidakoiden väen paljoudessa ja metelissä sai ihmiset kaipaamaan luonnon rauhaa ja hakeutumaan viisaiden metsien läheisyyteen. Ukko-ylijumala näki, että kaikilla ihmisillä oli sisällään kiltti, leikkisä, ystävällinen tonttu.

Ukko-ylijumala heltyi ihmisille. Pitikö kaikki ihmiset sulkea pois tästä sopuisasta yhteiselosta joidenkin ikävän luonteen vuoksi? Vaikka osa ihmisistä olikin kärtyisiä, lapsilla oli silti aina iloinen elämänasenne. Myös taikaväki kaipasi syvästi tätä lapsenomaista elämänasennetta.
Täyttyisipä Tonttulan Piilo joskus jälleen lasten leikkimielellä ja naurulla!

Joitakin aikoja sitten kylmänä ja synkkänä yönä, joulupukki, Ämmi, tontut, maahiset, shamaanit ja muu Tonttulan väki istuivat Rantariihen lämpöön pitämään kokousta Ukko-ylijumalan kehotuksesta. Ihmisten edustajia kutsuttiin myös paikalle neuvonpitoon. Takkatulen loimutessa, taikaperunapatojen äärellä ja kuuman voimamehun poristessa liedellä he tekivät jotakin ennenkuulumatonta.

He tekivät yhdessä sopimuksen yhdistää ihmisten maailma jälleen osaksi Tonttulan mystistä maailmaa. Ehtona oli, että ihmisillä, jotka Tonttulaan pääsevät tulisi säilyä leikkimieli ja heidän toivottiin katsovan maailmaa lapsen silmin,
ikuisella ilolla ja uteliaisuudella.
Ihmiset pääsisivät jälleen vierailemaan Tonttulan Piilon taianomaiseen maailmaan! Kaikki iloitsivat, kun nauru täyttäisi taas Tonttulan!

Historiallista sopimusta sovittiin juhlittavan tuhansia vuosia eteenpäin. Ja kun Tonttulassa kokoonnutaan nauttimaan elämästä, ei yhdenkään vieraan tarvitse poistua tyhjin vatsoin ja apein mielin!

Ukko-ylijumala piti lupauksensa ja tiputti Tonttulan maille uuden mahtavan Seidan ikiaikaisen sopimuksen pyhäksi paikaksi. Seitakiveen pääsivät asumaan maahiset, tontut ja muu metsänväki. Seitakiveen kerättiin kaikki tieto, taito ja sopuisan elämän ohjeet ihmisten koettavaksi ja opittavaksi.

Alkuperäinen sopimus on piilotettu Seitakiveen, ja sopimusjäljennös on nähtävillä Tietäjän Tuvassa suojassa luonnonvoimilta.

Tervetuloa Tonttulaan ja Seitakiveen!