x

Varaa majoitus

x

Tee pöytävaraus

Valitse ravintola

Asia Hullu Poro Bistro Ämmilä Pihvipirtti Kammi
x

Varaa ohjelma

Loading...
x
[tiketti-feed]

Hahmogalleria

Hiisi

Hahmogalleria

Tonttulan lampaat

Könkään kylässä, suuren pihapiirin ja hämyisän metsän suojissa koet yllättäviä asioita. Täällä Ounasjoen varrella asuvat Tonttulan porot. Tutut lampaat ja kanat asustavat talvikauden tallissa Talli-tontun hoivissa.

Poro

Poro on puolivilli arktisen alueen kotieläin, jota arvostetaan Tonttulassa suuresti.

Tonttulan mailla on suuri poroaitaus, jossa kotiporot laiduntavat ja josta niiden apua saa tarvittaessa nopeasti, kun kyseessä on tavaroiden tai tonttujen kuljettaminen pitempien matkojen taakse.

Tonttulan porojen sarvet kasvavat erittäin nopeasti, jopa kaksi senttimetriä päivässä, ja sen vuoksi niistä onkin rakennettu monia tarve-esineitä Tonttulaan puurokauhasta lamppuihin ja korvakoruihin.

Tonttulan poroista tunnetuin on valkoinen linssilude Kalle, jonka voit bongata melkein jokaisesta Hullu Poron mainoksesta! Muut aitauksessa on asuvat ovat Kalle Junior, Koukkusarvi, Prinssi Oscar, Nikla, Pyry (valkoinen poro), Nopsajalka sekä vaamit Malla & Mila

Poroja hoitavat kaikki tontut yhdessä, mutta erityisesti Metsätonttu Veli ja Seiloriseppä Tonttu viihtyvät niiden seurassa.

Keltanuttuinen Tonttu

Tonttulan kuuluisin hahmo (jos Joulupukkia ja poroja ei lasketa)

Keltanuttuisen Tontun tarina alkoi, kun eräs kulleronkukkaan takertunut komsio aukesi ja sieltä heräsi Tonttulaan uusi haaveileva, utelias ja leikkisä tonttu kulleron keltaisessa nutussaan. Osa kertoo tarinaa, että tämä olisi tapahtunut hillankukinnan aikaan, mutta yhtä kaikki Keltanuttuinen Tonttu oli ihana värikäs lisä Tonttulan tonttujen heimoon. (Tästä lisää Tonttujen syntyteoriassa)

Keltanuttuinen Tonttu ei Tonttulassa löytänyt itselleen sopivaa työtä ja matkusti maailman ääriin etsimään omaa sisäistä tonttuaan. Koska Koti- Tonttula oli Keltanuttuisen tontun ehdottomasti lempipaikka, lupasi hän kertoa kotiin palatessaan kaikista uusista kavereistaan ja maailman ihmeistä Tonttulan väelle. Keltanuttuinen tonttu tutustui lapsiin maapallon jokaiselta kolkalta ja samalla löysi tehtävänsä.
Keltanuttuisen tontun tehtävä oli kutsua kaikki lapset kylään ihanaan Koti-Tonttulaan maailman laidalle.

Keltanuttuinen Tonttu on niin merkittävä hahmo Tonttulassa, että hänestä on kirjoitettu kaksi satukirjaa!

Kanala

“Tirppamiinat”eli Tonttulan kauniit kanat ovat kääpiökanan ja silkkikanan risteytyksiä. Ne rakastavat piharatamoa ja niillä kaikilla on ihan omat hullunkuriset kanatuksensa, Pikku-Musta niminen kana on kaikkein kiinnostunein ihmisistä ja tykkää joskus leikkiä piilosta.

Viiru on komeasulkainen kukko, joka herättää Tontut aamuisin puuhiinsa ja jonka tähystyspaikka on eräs komea kelopuunoksa. Pulu ja Kultasiipi ovat kanalauman äitihahmot, jotka kollektiivisesti hoitavat omat ja muidenkin tiput.

Tonttulan kanat ovat erittäin tuottoisia munimaan ja se onkin onni, koska Tonttulan väki rakastaa pannukakkua ja sitä maankuulua pannukakkua leivotaankin Tonttulassa päivittäin tontuille ja metsänväelle.

Keltanuttuinen Tonttu rakastaa Tonttulan Tirppamiinoja ja hänet bongaa tämän tästä Kanalan lähettyviltä.

Räyhä Repen Tonttulaan salakuljettamista kananmunista syntyi kauniita pitkäsulkaisia, kirjavia kanoja ja yksi ylväs kukko. Kanojen munista tehdään pannukakkuja, joita tontut rakastavat niin paljon, että Tonttulassa on melkein joka päivä pannukakkupäivä.

Näkki ja Hiisi

Näkki on siltojen alla elävä mustasilmäinen olento, joka suuttuessaan loitsii vesipöhö loitsuja Tonttulan väen kiusaksi. Näkki saattaa myös viedä uimataidottoman vedenalaiseen kotiinsa. Muulloin Näkki oleilee rauhassa sillan alla, Tonttulan väen puuhia tarkkaillen.

Seita

Ukko-ylijumalan mukaan Ukoksi nimetty seita oli puinen koristeellinen paalu, jonka puussa oli niin monta vuosirengasta, että vaikka niitä kuinka yritti laskea, eivät ne koskaan loppuneet.

Ukolla uskottiin olevan ylijumalan väkevät voimat, sillä se vartioi vettä vettä ja veden väkeä —Ukko piti myös huolen siitä, etteivät veden väki ja jokitörmän vesakoissa lymyävä Näkki päässeet tekemään liikaa pahojaan.

Kullankaivaja

Tonttulan oma kullankaivaja. Kittlä on tunnetusti kultapitäjä ja kyllä Tonttulassa pitää oma kullankaivaja olla!

Kullanhuuhdontaan erikoistunut tonttu kertoo tämän lappilaisen perinteen saloista – Tonttulassa pääset helposti kokeilemaan onneasi kullanhuuhdonnassa, sinulle annetaan tarvittavat kullanhuuhdontavälineet ja pussukka, jossa on vähän kulta-hiekkaa ja muutama hippu.

Lue lisää aktiviteetista

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19

1. Kahvila-Ravintola Tonttula

Kahvila, info, vastaanotto, lipunmyynti, matkamuistomyymälä

Tonttulassa on ikuinen joulu. Sen huomaa heti astuttuaan sisään Tonttulan päärakennukseen.

Sinun ei tarvitse ostaa aluemaksua vieraillessasi meidän kahvilassa

Lisätietoja

 

2. Hotelli Taivaanvalkeat

Hotelli Taivaanvalkeissa on Lapintuoksuista ylellisyyttä.

Persoonalliset ja viihtyisät huoneet henkivät talon kotoisaa, lämpöistä tunnelmaa. Sisustuksessa on hyödynnetty paljon esimerkiksi ryijyjä ja raanuja.

Lisätietoja

3. Kotitalo – Country House

Viihtyisä ja tunnelmallinen erillinen Country sopii pienemmän ryhmän majoitustilaksi.

Lisätietoja

4. Aurora Pyramidit

Nauti taivaankannen kaudeudesta ja vietä ylellinen yö Aurora Pyramideissä.

Pyramidit tuovat luonnon voimien tasapainoa ja energiaa yöpyjälle.

Lisätietoja

 

5. Tonttujen Kanala

Aluemaksuun sisältyvä:
”Tirppamiinat”eli Tonttulan kauniit kanat ovat kääpiökanan ja silkkikanan risteytyksiä. Ne rakastavat piharatamoa ja niillä kaikilla on ihan omat hullunkuriset kanatuksensa, Pikku-Musta niminen kana on kaikkein kiinnostunein ihmisistä ja tykkää joskus leikkiä piilosta.

Räyhä Repen Tonttulaan salakuljettamista kananmunista syntyi kauniita pitkäsulkaisia, kirjavia kanoja ja yksi ylväs kukko. Kanojen munista tehdään pannukakkuja, joita tontut rakastavat niin paljon, että Tonttulassa on melkein joka päivä pannukakkupäivä.

6. Tonttujen museoaitat

Parkkipaikan lähettyvillä on kolme ihanaa aittaa, jotka on sisustettu ”Tonttumuseoiksi”, ne avataan joka aamu, kun Tonttula on auki asiakkaille ihastelun kohteeksi.

Tonttujen riihien asukkaat ihastuttavat lapsia, mutta sisään kurkatessaan aikuinenkin voi hämmästyä!

7. Rantasauna

Perinteinen, hirsinen rantasauna on alunperin vanha tukkilaiskämppä. Rantasauna on hirsineen siirretty Pallasselän savottakylästä 1995. Se sijaitsee Ounasjoen rantatörmällä Tonttulan Elämyskylän maalaismiljöössä. Saunan lauteille mahtuu jopa 15 saunojaa kerralla ja suuri puukiuas antaa lempeät löylyt.
Yhteis saunavuoron varaukset tästä

Lue lisää

8. Rantariihi

Saunan viessä olevassa rantariihessä on mukava jatkaa iltaa takkatulen ääressä nauttien vilvoittavat juomat tai jopa ruokailla. Riihi toimii myös viihtyisänä pukutilana saunan pienen takkahuoneen lisäksi. Tunnelmallisesta riihestä avautuu kaunis jokimaisema.

Rantariihi varattavissa myös tilauksesta käyttöösi.

Lue lisää

9. Näkki

Aluemaksuun sisältyvä:
Näkki on taruolento, jonka sanotaan olevan joen ilkeä henki. Tonttulan Näkki on kaunis neito, joka viettelee taitavalla viulunsoitollaan rannalla polskuttelevia uimareita uimaan veteen liian syvälle.
Isommat tontut ovat opettaneet pienimmille tontuille loitsun, jolla Näkin saa karkotettua niin, että uskaltaa mennä rauhassa uimaan. Vedestä noustessaan tontut kyykistelelevät rantavedessä hamuten hiekan seasta rantakiviä. Sellainen pitää heittää maalle ennen vedestä nousua ja hihkaista: ”Näkki veteen, minä maalle!”

 

10. Kullahuuhdonta

Kullanhuuhdontaan erikoistunut tonttu opastaa tämän lappilaisen perinteen saloihin – ehkä löydät oma hippusen! Lisämaksullinen ohjelma.

Ei käytössä kesällä 2024

11. Yrittimaa

Aluemaksuun sisältyvä:
Metsätontun lempipuuhia on luonnonyrttien kerääminen ja niiden jalostaminen ihmisille hyödyksi.

Yrttimaalla käyskennellessäsi voit vaikkapa maistella lipstikkaa, kuminaa, vainonputkea tai minttua ja oppia millaista parantavia rohtoja yrteistä saadaan.

Lue lisää

12. Lampaat

Tonttulan Päkäpäät eli Äiti-Päkä ja kaksoset arkajalka Nipsu ja villikkompi Nöpsö rakastavat ruokaa. Lampaiden lempiruokaa on maitohorsma, leipä, juurekset, eritoten porkkana.

Lue lisää

13. Tonttupolku ja maahisten metsä

Aluemaksuun sisältyvä:
Elämysmetsän piiloissa tontut puuhastelevat omia juttujaan. Onnekas kulkija löytää tontun tuvan tai piilonkolon. Polku johdattaa vieraan tonttumaailman salaisimpaan paikkaan, Tonttulan Piiloon.

Lue lisää

14. Tonttulan Piilo

Aluemaksuun sisältyvä:
Elämysmetsän polku johdattaa vieraat tonttumaailman salaisimpaan paikkaan, Tonttulan Piiloon.

Tonttulan Piilossa sijaitsee Piparkakkutalo, Tonttukoulu ja Tiedon Tupa

Lue lisää

*Tämä on loistava paikka napata kuva – jaa muistosi #elvesvillage, jotta voimme nähdä ihanat kuvasi!

15. Karhutuoli

Aluemaksuun sisältyvä:
Seilori-Seppä Tontun tekemä Karhutuoli seisoo majesteetillisen näköisenä sammaleisessa metsämaassa. Pyhänä ja palvottuna pidetyn eläimen piirteet ovat kuin oikean otson, ja karhun syliin on hyvä upota istumaan. Penkki tuntuu ensi alkuun hieman kovalta takapuolen alla, mutta hetken päästä tuntuu kuin tuolia pehmustaisi paksu pehmytkarvainen tyyny. Istujalle tulee myös turvallinen olo, onhan hän nyt metsän valtiaan ja kuninkaan, karhun, syleilyssä.

16. Seitakivi

Aluemaksuun sisältyvä:
Tonttulan polkuja Piiloa kohti astuessasi, näet suuren kiven, minkä päällä on joskus kauan sitten kasvanut jättiläiskuusi.

Seitakiven järkälemäinen ovi aukeaa narahtaen. Astu rohkeasti sisään, kohtaat jotain ennenkokematonta ja jännittävää.

Lue lisää

*Tämä on loistava paikka napata kuva – jaa muistosi #elvesvillage, jotta voimme nähdä ihanat kuvasi!

17. Joulupukin menopelit

Aluemaksuun sisältyvä:
Joulupukin menopelit

Höpsökopteri, Petterin reki, 200 vuotta vanha pyörä ja lahjareki

 

18. Temppeli

Aluemaksuun sisältyvä:
Tonttulan sympaattinen temppeli sijaitsee Tonttulan Elämyskylän pihapiirissä johon kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa!

Häät, kihlajaiset, muistotilaisuudet, ristiäiset, nimiäiset suunnitteilla? Ota ihmeessä yhteyttä Hullu Poron myyntipalveluun ja suunnitellaan yhdessä mieleenpainuva tilaisuus teille.

Lue lisää

19. Sepän paja

Aluemaksuun sisältyvä:
Tervetuloa tutustumaan uuteen Wanhan ajan tyyliin tehtyyn Sepän pajaan.
Tiedätkö mitä kaikkea näillä työkaluilla ja tavaroilla on ennen vanhaan tehty?

Tonttulan tarinasta voit luke lisääKeltanuttuisen Tontun tarina- sekä Keltanuttuinen Tonttu ja Seitakiven salaisuus -kirjoista! Voit ostaa molemmat Tonttulan kahvilasta tai tilata verkkokaupasta www.hulluporo.fi/webshop

Tonttulan lampaat

Lampuri tontut ovat erittäin ylpeitä Tonttulan lammaslaumasta. Lampaat hoitavat luontoa ja maisemaa säilyttäen maisemat avoimina ja pitäen yllä luonnon monimuotoisuutta. Lampaat torjuvat hyvin vesakkoja. Tonttulan päkäpäiden lempiherkkua on paju, jota he saavat kesällä herkutella yllinkyllin.

Eläintuotannon lisäksi lampaita ovat Tonttulassa erittäin pidettyjä lemmikkeinä, koska niistä saadaan runsaasti pehmeää ja erittäin lämmintä villaa. Villasta huovutetaan ja naulotaan tonttulakkeja, vilttejä ja muita lämpöisiä tonttuasusteita.